Gyakori kérdések

Antibiotikumok használata

Az antibiotikumok széles körű elérhetősége miatt egyre nagyobb az indokolatlanul szedett gyógyszerek aránya. A helytelenül kiválasztott, nem megfelelő időtartamig szedett antibiotikumok nem csak hogy nem segítenek a páciensen, de a kórokozók ellenálló képességét javítják. Tehát senki ne kezdjen orvosi utasítás nélkül antibiotikumot szedni, és panaszmentesség esetén is alkalmazza az antibiotikumot a kezelőorvos által előírt időtartamig.

Továbbá érdemes az antibiotikumokat probiotikumokkal kiegészíteni, hogy a normál bélflóra helyreállítását biztosítsák.

Mi történik egy urológiai rendelésen?

A betegségek pontos kivizsgálásának és hatékony kezelésének alapját a kezelőorvos és a páciens együttműködése adja. Éppen ezért elsődleges, hogy bizalommal forduljunk orvosunkhoz, panaszainkról részletesen számoljunk be, kérdéseinket (legyen szó akár intim témáról is) nyugodtan tegyük fel. Erre a magánrendelés rendezett és zavartalan környezete tökéletes lehetőséget nyújt. Bizonyos kórképek kivizsgálásához (merevedési zavar, nemzőképtelenség) sok esetben a partner személyes jelenléte is indokolt, erre előjegyzés során érdemes rákérdezni.

A pontos urológiai diagnózis felállításához az első lépés a kórtörténet és a panaszok megfelelő rögzítése, ezért a korábbi orvosi (urológiai és nem urológiai) papírjainkat hozzuk magunkkal, készítsünk listát az aktuálisan szedett gyógyszereinkről, és említsük meg az esetleges gyógyszerérzékenységünket, korábbi műtéteinket, kezelést igénylő betegségeinket. A rendelőbe lépés előtt érdemes vizeletünket tartogatni, mivel így a húgyhólyag ultrahanggal megtekinthetővé válik, valamint a vizeletürítés és a vizelet maga is vizsgálhatóvá válik. A jelenlegi panaszainkról, az azokkal kapcsolatos eddigi kezelésről szintén számoljunk be.

Az urológiai fizikális vizsgálat részei a has és a vesetájék, valamint nemi szervek megtekintése, tapintása.  A páciensek által legtöbb fenntartással fogadott eljárás a végbélen keresztüli prosztata-betapintás. A vizsgálat természetesen a beteg kifejezett kérésére mellőzhető, az ettől valófélelem miatt panaszaink esetén ne hagyjuk ki az urológus meglátogatását. A prosztata tapintása hasonló a nőgyógyász által végzett hüvelyi vizsgálathoz, melynek során kellő empátiával az orvos nem okoz jelentős fájdalmat, kellemetlenséget a betegének. Ultrahanggal felszerelt rendelőmben lehetőség van a vesék, húgyhólyag, prosztata, ondóhólyagok, herék és mellékherék részletesebb vizsgálatára. Szükség esetén sor kerül még a vizelet vizsgálatára is. Ajánlott, hogy 50 év feletti férfiak vizsgálata magában foglalja a prosztata specifikus antigén (PSA) értékelését is.

Mik lehetnek a szexuális zavarok kialakulásának okai?

A 21. században az emberek szexuális életében és szokásaiban nagymértékű átalakulás figyelhető meg, és ez a folyamat jelenleg is tart. Ez több okra vezethető vissza.

Napjainkban, a médiában napi szinten jelennek meg szexuális témára utaló reklámok, hirdetések, műsorok. Külön említést érdemel az interneten széles körben széles körben megtalálható anyagok, pornográf tartalmak, melyek mindenki számára egyszerűen hozzáférhetőek. Ennek legnagyobb hatása a könnyen befolyásolható, éretlen fiatalabb korosztályra van, de a média véleményformáló ereje az idősebb korosztályban is komoly hatással bír. Az emberek szexuális gondolkodásmódja az elmúlt években szabadabbá, nyitottabbá, újdonságokra fogékonyabbá vált. Ez megnyilvánul a szexuális partnerek gyakori váltogatásában, több szexuális kapcsolat egyidejű fenntartása, szexuális szélsőségek elterjedésében (szado-mazo szex, swinger klubok), a nemi identitás újraértékelésében (biszexuálitás számának növekedése).

Ezen folyamatok egyrészt eredményezték az STD megbetegedések (szifilisz, gonorrhea, HIV) emelkedő tendenciáját az elmúlt években, mely mutatja a szexuális szokások változásának nemcsak népegészségügyi, de orvosi jelentőségét is.

Továbbá a partnerkapcsolatok típusában, időtartamában is jelentős változás állt be. Mindezek együttesen vezetnek a szexuális zavarok (többek között korai magömlés, merevedési zavar) egyre növekvő gyakoriságához, és ezek által van egyre növekvő igény ilyen irányú andrológiai kivizsgálása, kezelésre.